De bogen en klassen

We weten niet precies wanneer de eerste bogen zijn gemaakt, want deze zijn allemaal vergaan. Wel zijn er pijlpunten gevonden die het ons kunnen vertellen. In Afrika zijn pijlpunten die wel meer dan 60.000 jaar oud zijn. De eerste bogen waren vooral bedoeld als een wapen voor jacht en oorlog. Aan het eind van de middeleeuwen werden vuurwapens steeds efficiënter en vervingen deze de boog. Nu wordt de boog vooral gebruikt voor recreatie en sport. In de loop der eeuwen zijn er verschillende handbogen ontstaan.

Longbow

Zoals de naam zegt is deze boog vrij lang. De boogstaaf (dus als het niet opgespannen is) is recht. Met deze boog stop je veel energie in de boog, maar het geeft niet veel door naar de pijl.

De bogen en klassen  

Flatbow

De flatbow verschilt niet veel van de longbow. De flatbow heeft een platte vorm in tegenstelling tot de longbow die een D vorm heeft. Bij de flatbow buigt het handvat niet.

Recurveboog

In deze soort zijn verschillende variaties. Het belangrijkste kenmerk is de “curve” in de bladen, oftewel de kromming. Onder deze categorie vallen niet alleen de moderne take-down bogen die ook op de Olympische Spelen worden gebruikt, maar ook ruiterbogen, jachtbogen en andere gecurvde bogen.

De bogen en klassen

 

Compoundboog

De compound is de meest moderne boog van allemaal. Het werd in de jaren ’70 ontwikkeld. De bladen van de compound zijn veel stijver dan die van een andere boog. Compoundbogen worden steeds lichter als je ze uitrekt, dit wordt let-off genoemd. Door de katrollen aan de boog schiet je de pijl misschien wel twee keer zo snel weg. Dit maakt de compoundboog de stabielste en snelste boog.

De bogen en klassen

 

Met welke boog je wilt schieten ligt helemaal aan jouw eigen voorkeur, traditioneel of toch modern.

Disciplines

Als je met wedstijden mee wilt doen, heb je verschillende boogklassen/disciplines waarin je schiet. Dit hoeft trouwens niet te betekenen dat twee mensen met dezelfde boog ook in dezelfde klasse schieten. Dit zijn de meest voorkomende boogklassen, af en toe wijkt het hier van af.

Compound Unlimited

In deze klasse schiet je met een compoundboog waarbij vizieren en stabilisatoren zijn toegestaan. Ook mag je in deze klasse een release gebruiken.

Compound Blank

Alle compoundbogen die niet in de bovenstaande klasse horen vallen onder de Compound Blank. Hierbij zijn richtmiddelen verboden. Wel mag je met een met een stabilisator schieten van een beperkte lengte.

Freestyle Recurve

Met deze klasse schiet je met een recurveboog. Dit is eigenlijk een Compound Unlimited klasse voor de recurve. Vizieren en stabilisatoren zijn toegestaan, maar een release niet.

Barebow Recurve

In deze klasse schiet je ook met een recurve. Je mag hierbij geen vizieren gebruiken of andere richtmiddelen. Als je barebow schiet doe je waarschijnlijk aan face- en of stringwalking.

Bowhunter Recurve

Alle recurvebogen die niet bij de twee hierboven horen vallen onder de Bowhunter Recurve. Als je bowhunter schiet heb je een vast ankerpunt. De meeste ruiter- en jachtbogen horen hier ook bij.

Longbow

Zoals de naam al zegt schiet je hier met longbows. Er mogen geen richtmiddelen op de boog zitten en geen stabilisatoren. Alleen houten pijlen zijn toegestaan.

Historische boog

Ten slotte deze klasse, de Historische boog. Er wordt in deze klasse geen onderscheid gemaakt tussen verschillende boogsoorten, zolang het materiaal en het model van de boog van voor het jaar 1900 komen. Ook hier schiet je alleen met houten pijlen.

Mocht je de weg zijn kwijtgeraakt, hier een handig schema.

 

De bogen en klassen