3D Wedstrijden

Elke 3D wedstrijd verschilt. Zo is het parcours bij iedere wedstrijd anders en zijn enkele wedstrijden voor alleen traditionele schutters. Er zijn wedstrijden van één dag, maar ook wedstrijden van een weekend. 

Wat zijn 3D wedstrijden?

3D wedstrijden zijn toernooien in de handboogsport die zijn opgezet met nagemaakte dieren. Deze dieren zijn over het algemeen gemaakt van kunststof. Soms wordt er ook gewerkt met schuim, isolatiemateriaal of zelfs lagen van knuffeldieren. Deze dieren worden op verschillende afstanden geplaatst, zodat men wordt getraind in het schatten van afstanden. Hierdoor blijft het schieten spannend, gevarieerd en uitdagend.

Een 3D toernooi bestaat uit een parcours uitgezet op een bepaald terrein. Dit wordt over het algemeen gedaan door de vereniging die de wedstrijd organiseert.

Bij 3D wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van plokken, houten paaltjes vanaf waar men moet gaan staan om te schieten. Er zijn plokken in drie verschillende kleuren. Geel, blauw en rood. Er zijn enkele verenigingen die afwijken van deze kleuren. Ook wordt er zo nu en dan afgeweken van de plok waar vanaf een bepaalde klasse schiet. Over het algemeen is geel voor de aspiranten, deze staan het dichtst bij het doel. Rood is voor beide compoundbogen (blank en unlimited) en de freestyle recurvebogen. Blauw is voor alles daartussenin: van barebow tot bowhunter tot historische bogen en de longbows. Bekijk het overzicht van de soorten bogen voor de verschillen tussen de verschillende klassen.

Het handboogschieten is bij veel mensen bekend van het schieten op blazoenen, ronde schijven van samengeperst stro met een blad met cirkels erop. Dit is dan het 2D schieten, ook wel FITA-schieten genoemd.

Wat voor soort doelen zijn er?

3D wedstrijden hebben dus 3D doelen. Dit zijn altijd dieren of fantasie-dieren. Voor de doelen mag je in totaal drie pijlen gebruiken bij ieder doel. Als je het doel met je eerste pijl raakt krijg je gebruikelijk meer punten dan als je het doel raakt met je tweede of derde pijl. In de punten telling wordt vaak ook onderscheid gemaakt tussen een hit en een kill, de kill is een aangegeven gedeelte op het doel, waarvoor je meer punten krijgt dan voor een hit (alles buiten de kill, dat wel in het doel is).

Een gebruikelijke puntentelling kan er als volgt uitzien:

PijlPunten voor een killPunten voor een hit
12017
21411
385

Gewoonlijk vallen de meeste dieren onder dit soort. Er zijn echter ook doelen die hiervan afwijken. Hieronder worden er een aantal genoemd.

Hunterdoel

Voor een hunterdoel mag je maar één pijl mag gebruiken om het dier te raken. Het is gebruikelijk dat een kill dan 20 punten oplevert en een hit 10 punten

Plusmindoel

Een plusmindoel is een doel met minstens twee dieren, die vaak op zo’n manier bij elkaar zijn gezet dat de één gedeeltelijk voor de ander staat. Voor het doel wordt aangegeven bij welk doel je punten scoort (plus) en bij welk doel je punten verliest (min). Bij enkele wedstrijden krijg je ook minpunten als je al je pijlen mist.

3D Wedstrijden

Keuzedoel

Een keuzedoel geeft je de keuze om te kiezen tussen twee dieren. Bij beide krijg je punten, het grote verschil is vaak de moeilijkheidsgraad. Je hebt bijvoorbeeld de keuze tussen een grote krokodil voor 20 punten. Een paar meter daarachter ligt een kleine krokodil en deze is 30 punten waard.

Inloopdoel

Bij het inloopdoel los je je eerste schot vanaf de plok waar je altijd begint. Raak je het dier, dan is er niets aan de hand. Mis je, dan moet je je volgende pijl vanaf één plok dichterbij schieten. Schiet je bijvoorbeeld vanaf de rode plok en je mist, dan schiet je je tweede pijl vanaf de blauwe plok. Het aantal punten wordt minder naarmate je dichterbij schiet.

Zoekdoel

Bij sommige 3D-wedstrijden is er ook een zoekdoel. Dit houdt in dat er in een bepaald stuk van het bos, meestal een aantal vierkante meters, een dier staat. Van tevoren weet men niet waar het staat en het is de bedoeling dit doel te gaan zoeken binnen een bepaalde tijd. De schutter wacht op een plek die het uitzicht belemmert op het betreffende stuk bos. Organisatieleden houden de tijd bij en controleren je score.

Bewegende doelen

Bij 3D wedstrijden zijn er soms ook bewegende doelen. Dieren die herhaaldelijk een beweging maken waarbij je telkens een paar momenten hebt om het dier te raken. Deze doelen kunnen op allerlei manieren worden gebruikt in het parcours.

Vogelschieten

Enkele wedstrijden hebben ook een onderdeel vogelschieten. Hierbij is het de bedoeling om een metalen vogel, met een andere boog en speciale pijlen, van een hoge paal af te schieten.

3D Wedstrijden

Hier houdt het niet op, zo zijn er ook andere speciale doelen. Risicodoelen, doelen met speciale regels en doelen waarbij je op een boomstam of een ander object moet zitten maken ook deze uitdagingen hartstikke leuk.

3D Wedstrijden

Waar worden deze 3D wedstrijden gehouden?

De meeste 3D wedstrijden vinden in het zuiden van het land plaats, hoewel er de laatste paar jaren ook meer in het noorden worden georganiseerd. Enkele bekende zijn die in Den Helder, Gemert, Lelystad, Doorwerth en Lierop.

3D Wedstrijden

H.B.V Phoenix organiseert ook één à twee keer per jaar een verenigingswedstrijd.

Waarom zou je aan een 3D wedstrijd mee willen doen?

Het is leuk en anders dan normaal op het veld of in de zaal schieten. Je komt voor verschillende uitdagingen te staan: hoe raak je dat kleine beestje die achter die boom staat? Wanneer moet ik schieten? Bovendien loop je continu, door het bos, veld of strand. Er zijn hoogteverschillen, sommige beesten staat bijvoorbeeld aan de onderkant van een heuvel.

Naast het schieten is het ook leuk om met een groep met andere schutters te lopen die je niet kent. Je zult er wel achter komen dat er in elke vereniging enige variatie is. Verder zijn er nog veel meer factoren die zowel verrassend als leuk zijn.